Lángos (KEFIRES!)
3 dl kefir, 2 db egész tojás, 0,5 kg liszt, 1 dkg só, 2,5 dkg élesztőt belemorzsolni. Annyi tej, hogy nokedli keménységű legyen ( kb. 1,5 dl), és jól összedolgozni. Ezután a hűtőbe letakarva betenni, ott megkel.
Ha megkelt, olajos kézzel széthúzni, forró olajban sütni. Kb. 1 hétig eláll a hűtőben, nem kell mindet egyszerre kisütni, hanem mindig annyit kivenni belőle, amennyire szükség van.
Beré
Hozzávalók: Reszelt nyers burgonya, liszt, só, tojás, tört fokhagyma, delikát ételízesítő pici olaj, 1 kávéskanál tej.
A hozzávalókat jól összekeverni, hogy jó sűrű legyen. Ezután kanállal forró olajban sütni. Nagyon finom magában is, de tojáskrémmel még jobb.
A berét töltve is ki lehet sütni. Én kolbász karikákat tettem a belsejébe:
Pizza
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só. A „rakományhoz” olaj, trappista sajt, paradicsom, gépsonka, vöröshagyma, oregano, bazsalikom.
A tálba belerakjuk a lisztet, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, 20 percig keleszteni. Majd hozzáadjuk a sót, olajat, és langyos vízzel lágy tésztává dagasztjuk. 3 cipót formálunk, lisztezzük, kb. 1 órát pihentetni. Végül kisodorni, megtölteni a hozzávalókkal, pizza sütőben 220 fokon 22 percig sütni, mikró sütőben 12 percig.
Ezt a receptet az alábbi pizzasütő formában állványon egyszerre meg lehet sütni. Én előmelegített sütőben légkeveréssel 170 fokon 20 percig sütöttem.
Töki pompos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 15 dkg burgonya, 1 dkg só, 2 dl langyos tej.
Elkészítés: A megpucolt burgonyát felkockázva sós vízben megfőztem, leszűrtem, és összetörtem, hagytam kihűlni. Utána beletettem a kenyérsütő gépbe a liszttel, élesztővel, sóval és a tejjel együtt. Gyors programon megdagasztattam a géppel. Amikor leállt a dagasztás (30 perc múlva), még hagytam kelni a gépben kb. 35 percig, hogy duplájára keljen meg a tészta. Majd lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtottam (nagy gáztepsi), és lisztezett tepsibe raktam. A közepén egy kis tészta csíkkal elfeleztem.
Villával megszurkáltam és félig megsütöttem, kb. 10 percig előmelegített sütőben 200 fokon. Utána megkentem fokhagymás tejföllel (2 dl tejfölbe 3 nagy gerezd fokhagymát sóval összetörve belekevertem). Azután egyik felére kolbászt hagymát, tejfölt halmoztam, a másik felére pedig lecsót raktam Timi ötlete alapján.
Tetejét vastagon megszórtam reszelt sajttal és készre sütöttem még 15 percig.